9 nasvetov za mame in očete mladih športnikov

Starši se pogosto sprašujete, kaj narediti, da bi lahko vaš otrok bil maksimalno uspešen pri svojem športnem udejstvovanju. Večina staršev ima pozitiven vpliv na otroka, a vseeno se najdejo posamezniki, ki so negativno usmerjeni. Na srečo so takšni starši v manjšini. V večini so vseeno starši, ki so sposobni svoje skrbi in namere pretvoriti v vpliv, ki ima pozitiven učinek na mlade športnike.

Vprašanje, kako postati uspešen starš uspešnega športnika, se tako pojavlja zelo pogosto. Spodaj so naštete nekatere smernice, ki vam bodo povečale možnost, da postanete spremljevalec s pozitivnim vplivom na mladega športnika.

1. Postavite zgled aktivne osebe. Aktivni starši svoje aktivno življenje prenašajo na otroke. V primeru, da otrokova oče in mama sodelujeta in uživata v športnih aktivnostih, bo to nekaj naravnega tudi za otroka. Pomembno je le, da se takšni starši ne pretvorijo v trenerje. 

2. Otroku je potrebno pustiti, da se odloči, kdaj je pripravljen za treniranje športa. Otroci, katere usmerimo v šport, ko še niso pripravljeni, pogosto v njem doživljajo pritisk in negativne izkušnje. S tem, da otroka vključimo v proces odločanja, mu damo občutek, da se je za nekaj odločil. Na ta način se izoblikuje večja predanost pri trenažnem procesu. 

3. Upoštevajte želje otroka. Večina otrok razvije občutek za stvari, ki jih zanimajo v zgodnjem otroštvu. Če bi otrok raje igral kakšen inštrument, nima smisla, da ga silimo v šport.

4. Trening naj ne služi kot varstvo za otroka. Nekateri starši mislijo, da je njihova obveznost le, da otroka pripeljejo na trening in ga po treningu odpeljejo domov. Kljub temu da vmešavanje v trenersko delo nikakor ni zaželeno, pa se od staršev pričakuje, da nadzorujejo in opazujejo otroka, ki sodeluje v športu.

5. Poudarek je na tem, da otrok uživa, in nikakor ne na zmagovanju tekem. Večina raziskav kaže, da je glavna motivacija otrok pri športu zabava. Večina mladih športnikov preneha s športom, ker enostavno več ne čutijo elementa zabave, ki jih je gnala. Stvar je preprosta! Ko ni več zabave, ni več otrok …

6. Poudarek je na usvajanju otrokovih veščin in ne na primerjanju z drugimi. Rast in razvoj mladega športnika se dogajata v različnem tempu glede na starostno obdobje. Otroci, ki zaostajajo pri nekaterih stvareh, imajo vedno možnost, da napredujejo. Starši morajo vedno spodbujati otroka in biti pozorni na detajle, ki so se pri mlademu športniku izboljšali. S pravilno umerjenimi pohvalami se poveča tudi motivacija.

7. Vzpostavite in vzdržujte odprto komunikacijo. Otrokom povejte, kaj pričakujete (npr. maksimalen trud, upoštevanje trenerjevih navodil, da se zabavajo …) in jih vedno vprašajte, kaj si mislijo oz. kaj čutijo ob določenih situacijah na tekmah ali treningih. Takšna komunikacija je ključna.

8. Ocenjujte trenerja vašega otroka. Starši, pogovarjajte se s trenerjem, obiskujte tekme in si postavljajte naslednja vprašanja: Ali se trener do igralcev obnaša spoštljivo? Ali se mladi igralci učijo? Ali dobijo priložnost na tekmah? Ali dobivajo občutek, da se ukvarjajo s športom, ki je zabaven? Če so odgovori negativni, je mogoče čas, da poiščete ekipo z drugim trenerjem.

9. Ne sanjajte svojih sanj skozi vašega otroka. Vsi starši se identificirajo s svojim otrokom in si želijo, da je pri športu uspešen. V tem ni nič narobe. Problem nastane, ko postane otrok podaljšek njihovih ambicij. Ko ob otrokovih porazih trpi samopodoba starša, se hitro ustvari velik pritisk na otroka, ki je podvržen zahtevi, da mora biti uspešen. Uspehi in neuspehi otroka na igrišču ne naredijo starša zmagovalca ali poraženca!

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.