Mednarodni dan izobraževanja

Generalna skupščina Združenih narodov je z resolucijo 24. januar razglasila za mednarodni dan izobraževanja.

S tem je želela poudariti pomen izobraževanja za mir in razvoj. Brez vključujočega, pravičnega in kakovostnega vseživljenjskega učenja in izobraževanja za vse državam ne bo uspelo doseči enakopravnosti spolov in prekiniti začaranega kroga revščine, zaradi katerega puščamo ob strani na milijone otrok, mladih in odraslih.

Po besedah Audrey Azoulay, generalne direktorice UNESCO, je današnji dan »priložnost za ponovno potrditev temeljnih načel. Prvič je izobraževanje človekova pravica, javno dobro in javna odgovornost. Drugič je izobraževanje najmočnejše orožje, ki ga posedujemo, da lahko zagotovimo pomembne izboljšave v zdravstvu, spodbudimo gospodarsko rast, sprostimo potencial in inovacije, ki jih potrebujemo za izgradnjo bolj prilagodljivih in trajnostnih družb. Nazadnje pa moramo nujno pozvati k skupnemu ukrepanju za izobraževanje na globalni ravni.«

Po navedbah UNESCa:
– 262 milijonov otrok in mladih ne obiskuje šole,
– 617 milijonov otrok in najstnikov ne zna brati in ne pozna osnov matematike,
– manj kot 40% deklic v podsaharski Afriki dokonča višje razrede osnovne šole,
– približno štirje milijoni otrok in mladih beguncev ne more obiskovati šole, ker so v njihovo življenje posegli oboroženi spopadi in izgube bližnjih.

Vsled navedenih podatkov UNESCO poziva vlade in vse partnerje, da izobraževanje postane njihova vodilna prioriteta. Kaj konktertno priporočajo v okviru Agenda 2030 za trajnostni razvoj in njenega cilja na področju izobraževanja si oglejte na tej strani.

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen.